Изключително трудно е в днешно време да се обяснят сложните

...
 Изключително трудно е в днешно време да се обяснят сложните
Коментари Харесай

Дончев разбули два мита за европарите

 

Изключително мъчно е в днешно време да се обяснят комплицираните европейски политики. Има европейски политики, които не са разбрани до дъно от нашит

е жители, и ние разчитаме на доверие, те да ни поддържат да развиваме сходни политики. Особено в областта на кохезионнната политика доста постоянно диалогът се води или в митовете и легендите, или в клишетата, от време на време и двете. Има едно стабилно факсимиле, че европейските пари са извор на благосъстоянието за новите страни членки, което е погрешно. Имаме друго факсимиле, че стопанските системи, в това число на България като релативно нова страна членка, са тотално подвластни от европейските пари, е също погрешно. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн полемика, отдадена на Бюджета на Европейския съюз (ЕС) за идващите 7 години.

По думите му бюджетът на Европейски Съюз през идващите години ще бъде рекорден с близо 80% по-висок или в размер от над 1,8 трилиона евро. Дончев разясни, че парите ще бъдат разграничени на разнообразни принадлежности с друг период на използване. Отвъд клишетата и митовете, съгласно Дончев значим въпрос е по какъв начин да се съчетаят обичайните с новите цели. „ Традиционните цели са повече кохезия и доближаване сред разнообразни държави-членки и райони в Европа. Не може да имаме икономическо пространство, в което да има обилни социално-икономически разлики ”, съобщи Дончев.

Новите цели са свързани със Зеления преход или беземисионна стопанска система, политиките по цифровизация. „ Освен вгледани в личните си провокации, ние би трябвало да бъдем по-дръзки и да се обърнем с лице към международните ни сътрудници и съперници, да си напомним, че Европа е конкурентоспособна и би могла да бъде първа допълнително неща в сравнение с е сега ”, сподели Дончев. Втора значима тематика съгласно него е по какъв начин тези вложения да са по-близо до жителите, както и да се откри подобаващ режим на публични съвещания.

„ Трябва да се откри компромис за връзката сред върховенството на закона и ползите на Европейски Съюз, това беше главната причина да се заявява, че

има опция от налагане на несъгласие от страна на Полша и Унгария. Надявам се да няма несъгласие, тъй като всички ние имаме нужда от тези средства ”, сподели евродепутатът Ян Олбрихт от Европейската национална партия (ЕНП). Колегата му от ЕНП Жузе Фернандеш съобщи, че бюджетът не е огромен. „ Над 93% от него е за вложения, а разноските за администрацията са под 7% ”, сподели Фернандеш. Той уточни, че може да се отиде на пазарите и да се направи заем от 750 милиарда евро, от които 360 милиарда евро да бъдат заделени за заеми за държавите-членки. Другите 390 милиарда евро влизат в бюджета на Европейски Съюз, а оттова в бюджетите на държавите-членки. Евродепутатът от социалдемократите Маргарида Маркес разяснява, че Европейски Съюз би трябвало да работи дружно и че има потребност от по-голям потенциал. Според нея трябват повече вложения в опазването на здравето. Валери Айе от „ Обнови Европа ” счита, че механизмите би трябвало да са по-ефективни, като би трябвало да се акцентира на стопанската система. „ В бюджета би трябвало да има повече успеваемост и правдивост ”, сподели Айе.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР